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m_bajasolicitada
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¿Es el gluten, es el trigo, o los fructanos y galactanos? Empty ¿Es el gluten, es el trigo, o los fructanos y galactanos?

el Miér Sep 09 2015, 11:48
Ahora que está de moda la dieta sin gluten y el colon irritable y la intolerancia al gluten no celíaca parece que mas que el gluten va a ser el trigo y unos compuestos -carbohidratos simples- que están en él y otros alimentos:

Conclusions

CD patients experience gastrointestinal symptoms similar to those seen in IBS patients, and are thus at risk of being misdiagnosed as having IBS. Therefore, CD should be excluded in IBS patients, regardless of the subtype. A considerable proportion (20–37 %) of CD patients suffer from IBS symptoms despite adherence to a GFD. It is likely that the inflammation caused by gluten intake does not completely subside in some CD patients, similar to what is seen in inflammatory bowel diseases, whereby a considerable number of patients exhibit IBS symptoms in the remission phase.

It is not clear that gluten triggers the symptoms in NCGS, but there is compelling evidence that carbohydrates (fructans and galactans) in the wheat does. Patients with NCGS exhibit the same gastrointestinal and extragastrointestinal symptoms as those with IBS. Withdrawal of wheat products reduces the symptom severity and improves the quality of life in both NCGS and IBS patients. Furthermore, there are no specific blood tests or radiological or endoscopic examinations that are diagnostic for either NCGS or IBS. It is likely that NCGS patients constitute a group of IBS patients who are self-diagnosed and have self-treated by adhering to a GFD.


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Elisewin
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¿Es el gluten, es el trigo, o los fructanos y galactanos? Empty Re: ¿Es el gluten, es el trigo, o los fructanos y galactanos?

el Miér Sep 09 2015, 14:50
Si, lo estuve leyendo y lo imprimi, es muy interesante el artículo. Honestamente, hace un tiempo me di cuenta de que es el trigo lo que me hace mal y no la avena, por ejemplo, lo cual indica que el problema efectivamente no es el gluten sino algo que tiene el trigo que no tienen los otros alimentos que tambien se consideran "con gluten" como la avena, la cebada y el centeno. El artículo viene a reforzar una percepción personal que tenía.

De todos modos, adherirme a una dieta sin gluten me ha cambiado la vida (para bien) ya que no he vuelto a padecer esos horribles síntomas nunca más.
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